5 Eylül 2010 Pazar

The Cove : Japonya'nin Korkunc Yuzu



Biliyorum bu aralar biraz asabi yazilar yaziyorum ama bunu da burada paylasmam gerekiyordu. Aabimin onerisiyle ve “dikkat et de japonlardan soguma” uyarisina ragmen bu kasfetli Pazar gununde The Cove adli belgeseli izledik. Belgesel eski yunus egitmeni, simdinin en buyuk yunus kurtaricisi Ric O’Barry”nin japonyada yapilan yunus katliamini dunyaya duyurmak icin bir grup aktivisti bir araya getirmesi uzerine gelisiyor.

Ric O’Barry eskiden cok unlu olan Flipper adli dizide rol alan bes yunusun egitmeni. Dizi icin o bes yunusu yakalayip egitmis, ve yunuslari anlamaya baslamis. Ama iclerinden Sally adli bir tanesi bir gun havizda Ric’in yanina gelip gozlerinin icine bakmis, derin bir nefes almis ve daha sonra bir ikincisini almamis, havuzun dibine gomulmus, bildigin intahar etmis. Ric O’Barry’de o anda yaptigi hatayi anlamis, hatta ilk kez ertesi gun o yunuslari serbest birakmaya calisirken tutuklanmis. O zamandan beri 35 yildir dunyadaki yunuslari kurtarmayi kendine gorev edinmis.

Japonya’da Taiji denilen sozde yunus sever bir kasabada her yil 23000 yunus katlediliyor. Yunuslar denizen icinde garip sesler cikaran bazi aletlere sahip gemiler tarafindan bir koya surukleniyor..
Yuzlercesi…Daha sonra o koya yunus egitmenleri gelip havizlarda kullanabilecekleri yunuslari seciyorlar. Geri kalanlar daglarin arkasinda kalan kimsenin girisine acik olmaya baska bir koya goturulup imha ediliyor. Ve etleri pazara cikariliyor.

Yunusun etini yemek aslinda insane icin cok zararli cunku standart olmasi gereken civa miktar 0.04 ppm iken, yunus etinde bu 2000 ppm. Bildigin zehirli. Ama japonlar bunu Kabul etmiyorlar. Yillar once japonyada bir fabrikanin atiklari yuzunden civarda civa zehirlenmesinin neden oldugu bir hastalik turemis. Hastaliga yakalanan cocuklar yuruyemiyor, yemek yiyemiyor, konusamiyor hatta kafalarini dik bile tutamiyorlar…ekipten insanlar Taijideki insanlara bunu hatirlattiklari zaman bunun o hastalikla bir alakasi oldugunu reddediyorlar. Koyda oldurulen yunuslarin etleri balina eti etiketiyle pazara yayiliyor, hatta kalanlari o bolgedeki okullara ogle yemegi icin ucretsiz dagitiliyor.

Ric O’Barry onderligindeki ekip de bu goruntuleri cekip cumle aleme duyurmak amaciyla hayatlarini riske atiyorlar (abartmiyorum, cunku daha once bu ugurda oldurulen aktivistler olmus) ve goruntuleri cekmeyi basariyorlar. Son sahnede nasil duyurduklarini soylemeyecegim cunku cok bomba kendiniz izleyin bence..

Tamam tamam daha fazla anlatmayacagim…ama kessinlikle ve kessinlikle herkesin izlemesi gereken bir belgesel. Biliyorum oturdugumuz yerden birsey yapamayiz ama en azindan dunyanin obur ucunda bu tarz seyler de yapildiginin farkinda olalim. Surkli guluyormus gibi gorunen ama aslinda hapis hayati yasadiklari icin mutsuz olan hatta en cok stres nedeniyle olusan ulser hastaligina yakalanan bu akilli memelilerin para ugruna nasil katledildiklerini gormemiz gerekiyor.

Not: Filmde aglarin arasindan ekibe dogru beni kurtarin dercesine yuzen yarali yavru yunusun ve o koyda yasanan katliamin goruntulerini herkes kaldiramayabilir. O yuzden gercekten kalp hastalarinin ve cok duygusal insanlarin izlemesi sorun yaratabilir diye dusunuyorum.

Not 2: Film japonyada yasaklanmis ve Oscar odulu almistir.

Download linkleri:

http://www.fileserve.com/file/VwFah7t

ya da

http://rapidshare.com/files/313235127/The_Cove_2009_LIMITED_DVDRip_XviD-AMIABLE.part1.rar
http://rapidshare.com/files/313880209/The_Cove_2009_LIMITED_DVDRip_XviD-AMIABLE.part2.rar
http://rapidshare.com/files/313887864/The_Cove_2009_LIMITED_DVDRip_XviD-AMIABLE.part3.rar
http://rapidshare.com/files/313235256/The_Cove_2009_LIMITED_DVDRip_XviD-AMIABLE.part4.rar

ya da

http://www.megaupload.com/?d=7G8OPSW9
http://www.megaupload.com/?d=YGAFJPYH
http://www.megaupload.com/?d=Y61SCCMR
http://www.megaupload.com/?d=D482KXLL

Bu da Trailer

7 yorum:

Suspusningi dedi ki...

İşte buna körü körüne cahillik denir. Hem de yasaklanıyor yani.... Balıkçı adam nereden bilsin isohunt'tı torrent'i falan indirsin de bunu izlesin. Onu geçtim bir de altyazı nereden bulacak? japonlar çok zeki aman çok akıllı, yok ya! japonlar da bunun ortası yok ki ya çok cahil ya da çok gelişmişler. Saçma sapan bir hayat yaşıyorlar. bağlı oldukları otoriteye sorgusuz sualsiz boyun eğiyorlar demekki. Hem bunlar avlayan ve bu zincirin başında duran insaların insan olduğunu düşünmek bile saçma, bir iki tane sadist, katil ruhlu olur neyse ama bunların topu katil!

kucukrukiye dedi ki...

ya bu adamlara gostersen gozlerine soksan da inanmazlar cunku gercekten otoriteye inailmaz bir baglilik var. ya bunlarin basi da japon hukumeti iste, balinalardan ve deniz canlilarindan sorumlu bakanlari surekli dunyaya yaptiklarinin hakli oldugunu anlatmaya calisan bir yalanci. neymis balik populasyonunu sabit tutmaya calisiyorlarmis... 40 sene sonra balik populasyonu tamamen yokoldugunda ne diyecekler bakalim..nasil bir sabit tutma bu...saka gibi

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık. Belgeseli kesinlikle izleyeceğim.

tarih84 dedi ki...

geçen gün ntv de yunusların katledilişi üzerine özel programda izlemiştim. japonlar köpek balığı eti diye yunus eti satıyormuş.inmsan sağlığı için yunus eti çöok tehlikeliymiş.demir yada çinko yüklüymüş yunusların vücudu ve bizim yıllık dudak parlatıcısının kullanım miktarının sorgulanıurken yunus eti yersek bunun 1000 katını vücuda eklemiş oluyormuşuz.hatta köpek balığı eti ülke genelind eokullarad çocuklara yararlı diye yedişrilirken yunus eti ile değişip geleceğin neslini resmen kökündne kurutmaya çalışıyorlar.korkun.her açıdan.insanlık için gelecek için hayvalar için yunusların ensli için vicdanlarımızın çürümüşlüğü için yazık ki ne yazık.

ser_min dedi ki...

Bu belgeseli çekerken yaşadıklarından bahsediyorlardı ben denk geldiğimde. Kaç kez ölümle burun buruna gelmişlerdi.
Yunuslar inanılmaz hayvanlar ya. İçlerinden biri öldüğü zaman yaptıkları şeyi duyunca tüylerim diken diken olmuştu. Hepsi ölen yunusun etrafına toplanıyorlar bir daire oluyorlar. Öldüğünden tam emin olana kadar her defasında bir yunus öleni su yüzüne çıkarıp bırakıyor. En anladıklarında ise etrafında dönüyorlar taki en dibe çökene kadar. tabi bu arada çıkardıkların sesin bir ağıttan farkı yok.
İşin en acı kısmı zararını bile bile devam ettirilmesi ve doğru bir iş gibi gösterilmesi. Malesef Japonya bu konularda en iğrenç ülkelerden.
Kardeşim limanda staj yaparken japonyadan bir gemi geliyor. Limanda da köpekler var o ara bir kaç tanesi doğum yapmış. Japon bir tayfa köpek yavrusuyla oynayan kardeşimi yanına çağrıyor ve köpek yavrularının her birine 100 dolar vereceğini söylüyor. Kardeşim ne için olduğunu sorduğunda tabiki eti için diyor. Yavruyken daha lezzetliymiş. O an bizimkinin gözü dönüyor adama saldıracakken amirleri tutuyor. Eve geldiğinde nasıl sinirliydi anlatamam.

tarih84 dedi ki...

off çok kötüymüş hakkaten.yavru köpek sevilmek içindir hatta allah onlara öyle bir sevimlilik vermiştirki tam büyümeye başlamadan o bilindik köpek kokusunu bile saldırmaz vücutları doya doya seversin.hadi buna kültürel fark diyelkim onlarda yaygın olduğundan ama hiç kimse bana yunuslara olanlara mantıklı bişr kılıf bulamaz.bunu dünyada kimseye kabul ettiremezsin dicem aam eden etmiş malesef milyonlarca dolar kar bile edilmiş hatta edilmekte. midem bulandı.

kucukrukiye dedi ki...

yaa belgeselde balik nufusunun tamamen yok olacagi zamanin ne kadar yakin oldugunu duyunca sok gecirdim resmen..ya 40 yil!! yani hepimiz allah korusun olup kalmazsak gorecegiz bunu... ve insanlik en buyuk saglik problemiyle yuz yuze gelecek.. japonlar da bi ihtimal bunun gercekten korkup yasamak icin kucuk baliklarla beslenen seker yunuslari katlediyor. yanii hangi birine kiz hangi birine uzul. doganin dengesinin allak bullak edilmesine mi, caresizce olen yunuslara mi, hala dunyada boyle pis bi isten rant saglamaya calisan serefsizlerin var olduguna mi...