2 Aralık 2010 Perşembe

Bu pazartesi kendim için büyük, insanlık için küçük bir adım attım!

Bu geçtiğimiz Pazartesi sevgili kaynım msnden birden bana “Hastalığın nedir, buldum.” Dedi. Ben yaklaşık 3 yıldır sürekli nedeni belli olmayan bir hapşırma ve burun akıntısıyla uğraşıyorum. Hapşırma ve burun akıntısı ne kadar büyük bir problem olur demeyin, çünkü gerçekten de sürekli olması insanı çok yoruyor. Yani sabah gözünüzü açar açmaz hapşırmaya başladığınızı ve bunun her gün bir kaç saat devam ettiği düşünün. Ardı arkası kesilmeyen burun akıntısı da cabası. Ek olarak bu 3 yılda bütün kış geçmeyen bir öksürükler de eklendi. Havalar soğudunda yakalandığım ilk griple başlayan ve mayısta havalara ısınana kadar yer yer azalsa da hiç bir zaman tam olarak geçmeyen, gece uyutmayan dede öksürüğü. Neyse kaynıma göre KOAH olmuş olabilirmişim. Şimdi salim kafayla muhtemelen değilim diye düşünüyorum ama o anda yani Pazartesi inanılmaz korktumç Bildiğiniz ölüm korkusu gibi bir şey.

Sigara bağımlısı olmama rağmen kanserdir, sigara içmiş ciğer resimleridir nedense bana bu vakte kadar hiç etki etmemişti. Ama KOAH beni çok korkuttu, çünkü tedavisi yok, hemen öldürmüyor ama ölene kadar süründürüyor. Sürekli bir nefes darlığı, istediğini yapamama hali, yatağa bağlılık...beni çok korkuttu. Günün birinde zaten bırakacaktım çünkü nişanlıyım, evleneceğim günün birinde çocuk isteyeceğim filan. Vücudumun tertemiz olması gerekiyor ki çocuk sağlıklı olsun. Ama o günün bu kadar erken geleceğini düşünmemiştim. En azından mezun olmayı beklerim diyordum. Neticede bu Pazartesi sigarayı bıraktım. Daha önce ailemin yanına gittiğimde yakalanma korkusu yüzünden sigara içmeden haftalar geçirdiğim olmuştu ama hayatımda ilk defa İstanbul’da, yalnızken kendi rızamla karar verip sigarayı bırakıyorum. (Bu arada benim dünya tatlısı nişanlım da –ki kendisi tiryakilerin şahıdır- bıraktı. En azından niyetine girdi, bu da bir aşamadır)

Bu yazıyı buraya yazıyorum ki baktıkça başlayasım gelse bile utanıp başlamayım. Sürekli kendime sigarayı bırakmanın faydalarını sayıyorum. Bir kere bu hastalıklarımın azalacağına inanıyorum. Sonraa, evim temiz kokacak, üstüm başım temiz kokacak. Sınıfta yanımdaki acaba rahatsız oluyor mu diye düşünmeyeceğim. Efendime söyleyim, 5. kattaki evime her çıktığımda asansör yok diye küfretmeyeceğim. Param cebime kalacak. (Gerçekten de az buz bir para değil hani) Akşam dışarı çıktığımızda kışın dışarıda oturup üşümeyeceğiz.

Ama tabii şu an kendimi en kötü hissettiğim şey sürekli yemek istemem. Özellikle bugün canım artık sigara değil de tatlı filan istiyor. Dün gece mesela hayatımda yapmadığım şeyi yaptım, dizi izlerken kendime meyve tabağı hazırladım ağır ağır, oturup onu yedim. Sağlıklı olmak istiyorum ama kilo almak da istemiyorum açıkçası. Şu ilk hafta bir geçsin sağsalim, olmadı ondan sonra bakarım bir çaresine.

Sevgili okuyucularım acaba sizlerin arasından da acayip tiryakiyken bırakan oldu mu?? Bana yardımcı olun piliiiiiz....Yeniden başlamak istemiyorum. Eğer başlarsam kendime olan güvenimi saygımı kaybederim gibime geliyor...

9 yorum:

tarih84 dedi ki...

kolay gelsin, zor bir işe baş koymuşsun.umarım koah değilsindir.Allah derdi olmayan derman vermesin.

tarih84 dedi ki...

bugün doktor teşhis koydu, ayak bileğim öldürüyor beni, ayın 19. kadar ilaç etki etmezse ameliyat olacakmışım.

kucukrukiye dedi ki...

asıl sana geçmiş olsun. umarım ilaç etkisi gösterir de ameliyata gerek kalmaz.
liflerde mi sorun var? o da çok ağrır be!!aman aman tez zamanda geçer umarım.

inferidii dedi ki...

günde iki paket malbora içiyordum. merdivenleri dinlenerek çıkmaya başlamıştım.. tırnaklarım ve günde iki kere fırçaladığım dişlerim ise sarıydı... ben zayıf çekici bedenimle ortada gezdiğimi düşünürken anne leş gibi koktuğumu söylüyordu yetmez gibi. ileriye dönük büyük planlarım vardı. azimliydim. bir gün dedimki: kızım kasıyosun o kadar şu olucam bu olucam diye. olucaksında .. ama ya olduğun gib biri sana akciğer kanserine hoşgeldin derse kendini öldürmez misin dedim? bu kendine çelme takmak demek değil de nedir? hemen bıraktım!!!! şaka...)) anam ağladı...

inferidii dedi ki...

aynen şöyle bıraktım.. 1. bir daha asla içmicem demedim. bir daha asla boğazımdan aşağı dumanı inmicek dedim. böyle .çok geberirsem sadece dumanını alıp sonra püüüfff diyodum.. 2. bırakma dönemini tatilime getirdimm. son sigaramı yedim be bodruma gittim. her sabah 78 de kalkıp iki köy koştum.. dönüp havuzda 30 tur yüzdüm .. sonra süper sağlıklı kahvaltı ettim.. eee insan vücuduna değer verip emek harcamaya başlayınca , sigara içip bi daha içine etmek istemiyo.. o günden beri spor hayatımın parçası.. sağlıklı besleniyorum ve sigara 6 yıldır içmiyorum ki 10 yıllık aktif içiciydim bıraktığımda.. şu an 6 yıl önce yaptığım bütün planlarım gerçekleşti bu arada ve geçen yılki check up da at gibi çıktım:)) 5 yıldır da grip ve soğukalgınlığı yaşamıyorum... darısı başına diyorum ve ilerde çocouklarına kendi yaptığın bir hata yüzünden yük olmak yerine , dim dik ayakta destek olmak, aksiyonları paylaşmak istiyorsan harika bir başlangıç yapmışsın, derimss..

kucukrukiye dedi ki...

@ inferidii...
ay resmen bırakabileceğime inandım şu anda, teşekkür ederim.
ben spor konusunda özürlü biriyim ayrıca ders mers derken spor zor ama sağlıklı beslenme olayına kasmayı düşünüyorum.
çünkü iş sadece sigara ile de kalmıyor, onun yanında içtiğin bardak bardak çay-kahve, iştahın kapandığı için yemek istemediğin sebze meyve..hepsi zarar ziyan..
en çok da şu hastalıktan kurtulacağımı düşündükçe gaza geliyorum.
belki tamamen geçmez ama azalacağı kesin:)

inferidii dedi ki...

karaköy antrepo daki body world sergisini gezmedi de ayrıca önericem @kucukrukiye-cims. çünkü sigara içmiş kişilerin akciğerleri var. altlarında da rahatsızlıkları yazıyor. koah hastası da vardı yanlış hatırlamıyorsam. şu an ciğerlerinin ne halde olduğunu apaçık görmek inan acayip motive ediyo adamı. hatta photo-larını çekip sık sık görebileceğin bi yere asabilirsin)))
ps: aralık sonunda kadar devam ediyor maalesef.

Kamina dedi ki...

Ben de ayşeye dedim koah sın diye ama belki de ben öyleyim :D:D valla arkadaşlar mısırda olmasam şimdi bırakıcam ama psikolojimiacayip düzeltiyo melet... Turkiyeye dönünce kesin bırakıcam ama belki burda bile bırakabilirim :D:D

Ganbare Küçük rukiye :D

kucukrukiye dedi ki...

kaynım yemin ederim bak bugün 6. gün, deli gibi farkediyor.
bugün yıllardan sonra ilk defa güney yokuşunu tıkanmadan çıktım.
ama deli gibi yemek yiyorum, iştahı inanılmaz kapatıyormuş, bıraktıktan sonra 3-4 kilo almaya hazırla kendini :))