30 Ağustos 2010 Pazartesi

k(I)pss

Ama simdi bu kiz neden sinirlenmesin di mi?! Bildiginiz uzere su an cicegi burnunda diger binlerce meslektasim gibi issiz bir ogretmenim. Bilmiyorum takip ediyor musunuz ya da kulaginiza geldi mi bilmiyorum ama KPSS denilen sacmalik bu sene iyice patladi. Benim tuzum biraz kuru neden cunku yuksek lisans yapacagim sonrasina allahkerim. Ama ozel okullardan geri cevrilen ve is garantisi isteyen ogretmen arkadaslarimin bizim deyisimizle kapagi devlete atmaktan baska caresi yok.

Su an acikcasi kendi bolumum ve okulum icin konusuyorum. Biliyorum herkes kendi bolumunun en zor oldugunu iddaa eder. Bizim bolumumuz en zoru degildi ama bircok bolumden zordu. Disaridan oldukca eski kafa, modasi gecmis, okumasi kolay tatili bol, dandik bir bolum olarak gorulse de aslinda oyle degil. Bir kere ogretmenler (en azindan benim bransim icin) diger bolumlerden bir sene fazla okuyorlar cunku hem teorik dersler hem egitim dersleri ve uygulamalari 4 seneye sigmiyor. Hazirligi da ekle 6 sene. Butun donem yatip iki vizeye bir finale giren bazi bolumlerdeki arkadaslar guneyde cimlerde yatarken, biz surekli bir sonraki gunun odevini, projesini sunumunu hazirladik durduk. Tamam icerigi muhendislik dersleri gibi agir sayisal derslerden daha kolaydi fakat is yuku olarak gercekten oldukca agirdi. Surekli gelisen degisen teorili takip ettik, en iyi nasil ogretilir, mezun olduktan sonra nasil kendimizi gelistirip cagin gerisinde kalmayiz bunlari ogrendik. Ozur dilerim ama diger bazi universitelerde egitim dersleri KPSS kitabindan anlatilirken, biz o derslerde sistemi yerden yere vurduk hatta degisen mufredatta ogretmene faydali olsun yol gostersin diye sifirdan ders planlari yazdik.

Turkiye bir seylerin degismesi icin, daha iyiye gitmesi icin bu yeni kanlari kipir kipir ogretmenleri sisteme dahil etmek durumundasin. Dahil etmek derken 3 yil atamayip sonra tekte 150 ogretmen atamaktan tabii ki bahsetmiyorum, sonucta bunun igrenc bi sakadan farki yok. (fizik icin konusuyorum) Eger sen egitim anlayisini degistirmek icin yeni bir gorusu benimsemis bir mufredat hazirlayip yururluge soktuysan onu islemeyi bilen yeni ogretmenleri de sisteme sokmak mecburiyetindesin. Ama sisteme sokmanin on sarti olarak kopya cekmeyi koyarsan…bu senin kendi ahlaksizligindir.

KPSS denilen sacmalik kura sistemine sike karisiyor diye ortaya cozum olarak kondu. E simdi ne olacak peki…yok su kadar kisi tam yapmis…yani bu buzdaginin gorunen kismi. E yuzlerce kisi de bilerek yanlis yapmis ya da bos birakmis olabilir pekala…tam yaparak dikkatleri uzerine ceken salaklara cezasini verdin diyelim, geri kalanlara nolcak. Artik bu sinavin bir gecerliligi kaldi mi?? Bir de bugun lutfeder gibi atamalari ertelediler. Millet isyanda. Zaten sinavin sacma zorlugu, atama puanlarinin yuksek olmasi ve cok sinirli atama sayilari yuzunden millet burnundan soluyor, bu da uzerine mum dikti.

Bugun gecen sene mezun olan bir arkadasimla konustum, puani ile normal sartlarda cok kolay atanabilecegi halde (95 almis kolay degil) fulleyenlerden 70 kisinin fizik ogretmeni olmasi nedeniyle atanamayacak. Simdi bu cocugun gunahi ne.. Sen 6 sene essekler gibi calis…bi kac sutu bozuk ,dicem ama bikac tane de degiller ki, yattiklari yerden sorulari alsin hoop senin onune. Hayir hala kesin bir sey yok diyorlar. Yaa 4 tane yanlis soru var onlari bile cevap anahtarina gore cevaplamislar, bu kadar kafa calistirilmaz!! Bravo!!


Hayir ben bir eleme sistemine karsi degilim. Kesinlikle hakedenlerin ogretmenlik yapmasi ve boylelikle daha kaliteli bir egitimin saglanmasi gerektigine inaniyorum. Soyle duzgun bir ogretmen yeterlilikleri kanunu cikmasi lazim. Dersinin teorigini iyi bilen, anlatabilen, bundan zevk alan, ogrencilere dersi sevdiren onlari motive edebilen, kendini gelistirebilen, is ahlakina sahip ogretmenler cok saglam bir elemeden gecirilerek alinmali. Curumus egitim sistemi maalesef sadece ilk ve ortaogretim ile sinirli degil. Universiteler icin de gecerli bu…Bir insanin “universite”ye gitmis olmasi cok iyi ve saglikli bir egitim aldigini gostermiyor sadece. Ben de her seyiyle tam bir egitim almadim ama yine de nispeten ogretmenlik konusunda bir cok meslektasimdan daha iyi egitildigimi soyleyebilirim ama… Universitenin egitimi kotu diye oradan mezun butun ogretmenleri de silip atmiyorum sonucta is insanin kendisinde bitiyor.

Lafi cok uzattim ama bitiriyorum –kusuruma bakmayin bugun biraz sinirliyim- demek istedigim gercekten yolunda gitmeyen seyler var…bunun farkinda olmamiz lazim! Nasil yapilir nasil yoluna sokulur bilmiyorum. Su an sadece bir umutsuzluk icindeyim… Ve is bulamadiklari icin mesleklerinden soguyacak heyecanlarini kaybedecek arkadaslarim icin uzuluyorum.

4 yorum:

tarih84 dedi ki...

kpss mağduru olarak ne diyebilirmki.ben 1.5 yıldır hayata kapadım kendimi.körfez, beyaz kalem gibi cemaat yayınlarına varana kadar çözmediğim kpss seti kalmadı.hatta rüyamda bile madde güçlük indeksi hesaplıyordum.pavlovun köpeği gibi hisseder oldum,kpss koşullanmış bir zavallı gördüm kendimi.aldığım puan bir çok branş için şahane,hatta benim atama barajımın üstünde ,atama listemde 5 kars, 11 hakkari,2 tunceli,2 siit,2 şırnak var buna karşın benim bildiğim en az 11 tarihçi 120 çekmişken 472 diye açıklanan tarih kontejyanının kurumlar arası atama ile torpilli geçişlere bunun içinden 65i ayrıulmışken ben nasıl atanabilirim.tek çare bu soysuzları iptal edip puanları yendien hesaplatmak.yoksa bunlar elense bile geçen sen bizlerden az net yaptığı halde bizlerden yüksek alan adamlar yine önümüze geçecek.bu mu adalet.örnek: geçen sen okul arkadaşım benden 21 eğitim bilimi neti az yaptığı halde bu seneki puanımdan 4.21 puan fazla şimdi sorarım.bu adamlar elenip punalrımız yeniden hesaplanmazsa ben nasıl hakkımla atanıcam geçen senden bende önde görüne bu kadar adam varken.

kucukrukiye dedi ki...

ya cozum puanlarin bastan hesaplanmasinda da degil. sistemin komple bastan elden gecirilmesi gerekiyor. yani kpssnin neresinden tutsan elinde kaliyor.
zaten siz sosyal bolumdekilerden zorla matematik istenmesi de sacmalik. yani ne diyebilirim ki... ben zaten atama ne de olsa olmayacak diye kpssye girip bu stresi kendime yasatmadim, cunku gecen sene birincilerden biri fizik ogretmeniydi onun bile atamasi yapilmamisti. boyle bir ortamda derslerde ogrendiklerimle hicbir sekilde ortusmeyen bu sacma sinavdan kendimi uzak tutmayi uygun gordum. ama gercekten devlette calismayi isteyen binlerce ogretmene nasil bir hesap verilecek ben onu merak ediyorum.

kimbapsushi dedi ki...

ben de 2 yıldır özel kurumda çalışan bir öğretmen olarak dehşet içinde izliyorum olanları. yüksek lisans yapmayı düşündüğümden kpss'yi rafa kaldırdım, seneye öylesine girmeyi düşünüyordum ama şu gördüklerimden sonra tamamen vazgeçebilirim. zaten bir ingilizce öğretmeni olarak yüksek lisans için de kpss için de matematik çözmem lazım. matematiği ise en son lise 1de gördüm, yani 8 sene önce! bunu başarmam neredeyse imkansız, zaten benim gibi dilci arkadaşlarım da özel ders ve dersane takviyesine rağmen pek bir şey yapamadılar. tüm bunların yanında bir de şu son olanlar bardağı taşıran son damla oldu artık. herşey kanıtlandığı halde lütuf yaparcasına atamaları ertelemeleri de dalga geçmekten başka bir şey değil. hem her bir bok için sınava sok, hem de hakkıyla altından kalkama. üzgünüm ama memurluk belki ama ben öğretmenliğin kağıt üzerinde sınanabilecek bir şey olduğuna inanmıyorum, bu meslekte 2 yılımı doldurdum, bence bir öğretmen ilk olarak kendi alanında sınanmalı, 2. olarak da psikolojik bir teste tabi tutulmalı.devlette öğretmenlik yapıp, ingilizce konuşmayı unutanlar var, bizden gelip conversation dersi alıyorlar düşünün. ben yıllarca verdiğim emeği sırf devlet babanın güvenli kollarına sığınmak için çöpe atamam.

kucukrukiye dedi ki...

ne kadar guzel demissin ya kimbapcim. sana souna kadar katiliyorum. kesinlikle basamakli sinavlardan gectikten sonra ogretmen oluncaksa olunmali. hatta 6 ayda bir kontrol edilmeli, isini iyi yapana odul kotu yapana ceza verilmeli.
yoksa gene ilk sinavi testleri gectikten sonra beles maasa alisinca turk insani kendini salar, yerimizde saymaya devam ederiz.
bu durumdan nasil kurtulucaz bilmem.
boyle bir oneri gelse millet isyan eder, etmeseler bu secimi yapan kurulus curumus olur zaten..ooof ki ne ooof