26 Nisan 2010 Pazartesi

Anne ben bugun ogretmen oldum!


Bugun ogretmenlige bir adim daha yaklastim. Omrumde ilk defa gercek bir sinifa lise ogrencilerine ders anlattim. Hala bahsedince heyecanlaniyorum ^_^’.

Dun gecen hafta rehber hocamin bana soyledigi konuyu cok guzel hazirladim. Cocuklarin ilgisini cekecek degisik sorular, aktiviteler, animasyonlar. Derse giris gelisme sonucu super hazirladim. Ama dun Pazar oldugu icin cikti alacak yer bulamadim. Neyse onun heyecani icinde sabahin korunde okula gittim. Ilk ders olmasi da beni bir ayri gerdi. Sabah labaratuara gidicem, yaylari hazirlicam filan. Ne tur yaylar var onu bile bilmiyordum gitmeden. Biraz bodoslama oldu yani.

Dersin baslamasina 45 dk. Kala yani 7.30 da okuldaydim. Hocam bana bir de “Ben sana dedigim yere kadar gelemedim, sen bir onceki konuyu anlatsana” demez mi?? Basimdan asagi kaynar sular dokuldu. Allahtan dalgalar konusu cok hakim oldugum bir konu. Tamam dedim anlatirim. Hocamla biraz dersi yeniden duzenledik, ben labda cocuklari beklemeye basladim. Ilk ogrenciler gelir gelmez bir heyecan basti anlatamam. Eller titriyor, yuzume ates basiyor. Sanirim kulak memelerime kadar kizardim.

Rehber hocam, o dersi benim anlatacagimi soyledi ogrencilere ve arka siraya oturmaya gitti. O anda ogrendigim butun etkili ders anlatma teknikleri kafamdan ucup gitti. Ogrencilerin ayilmasini saglayacak, onlari derse baglayacak sorular sormam gerekirken dank diye derse giris yaptim. Hocam bi 5 dakika sonra siniftan cikti. Nedense bana da bir rahatlama geldi. Cocuklar inanilmaz sekerlerdi. Ciddiye almayabilirlerdi. Dalga gecebilirlerdi. Cok saygili ve derse ilgililerdi. Onlar oyle olunca ben de rahatladim haliyle. Bi baktim bayaa dersi anlatiyorum. Tam asil anlatacagim konuya geldigimde rehber hocam geri geldi, benim butun stresimi beraberinde getirerek. Biraz kekeledikten sonra toparladim ama.

(Ben sanirim Yankumi gibi bir ogretmen olucam.Ehihi!)

Ben kesinlikle ezberci egitimden nefret eden bir insanim, ozellikle fizik gibi ogrencilerin tiksindigi dersin bu kadar itici olmasinin tamamen iyi anlatilmadigindan kaynaklandigini dusunurum. Lisede benim nedenini bilmeden ezberledigim cok basit bir konuydu anlatacagim ama inatla ogrencilere sebebini anlatmak istedim. Zor oldu ama anlattim ^-^ Rehber hocam da o noktada yardim etti zaten. Ogrencilerden bir kacini tahtaya alip, halay sirasi gibi kol kola dizilip gosterdik, tam olmayinca animasyon uzerinden anlattik, yetmedi elimizde yaylar koridora cikip yaylarla oynadik. Inanilmaz keyifliydi.

Anlattiginiz bir seyin anlasilmasi, hatta ogrencilerin onu anlayip daha fazlasini ogrenmek icin size sorular sormasi, siz cevaplayinca sevinmeleri…Anlatamam size ne kadar tatmin edici birsey. Sanirim ilk sinif deneyimimi cok iyi bir okulda yapmam benim artim oldu. Dedigim gibi ogrenciler zaten ilgilerdi. Daha sonra hocamla konustugumda benim ogrencilerle olan diyalogumun sinif hakimiyetimin cok iyi oldugu soyledi. Ne kadar sevindim anlatamam. Berre de bahsetmisti daha once. Ogrencilere isimleriyle hitap etme olayi. Ben o sinifa daha once gozlem icin gittigimden bazi cocukalrin isimlerini biliyordum. Bir kismini da ders esnasinda ogrendim. Sorularini cevaplarken ya da bir sey sorarken isimleriyle hitap etmek kesinlikle ogrencilere kendilerini cok iyi hissettiriyor. E tabi karsilikli birsey bu.

Neyse cok uzattim ama heyecanimi mazur gorun. Bugun yine anladim ki ben dogru meslegi secmisim, insanlara fizik anlatmayi ve sevdirmeyi cok seviyorum. Bundan mutlu oluyorum. OSS puanimla Izmir’de muhendisliklere ya da isletmelere filan girebilirdim ama tercihler sirasinda istemedim. Yapamayacagimi dusundum. Masa basi isler ya da parayla ilgili, topuklu ayakkabi giyip milletin uzerine basa basa yukselebilecegin isler benim isim degil diye dusunmustum. Ne kadar da harika dusunmusum. Kafami seveyim !!

11 yorum:

inferidii dedi ki...

mutluluğun kelimelerden taşıyor. tebrik ederim. geleceğin fizikçilerinin gönüllerine tohumlar atmada, başarılar dilerimm..

kucukrukiye dedi ki...

inferidii cok tesekkur ederim. ogrencilere fizigi azicik da da olsa sevdirsem bana yeter. fizikci olmalarinda vesile olursam heralde mutluluktan patlarim :))

Adsız dedi ki...

Keşke benim de senin gibi fizik hocalırım olsaymış, o zaman fizikle daha iyi anlaşırdık sanırım.
Bende tebrik ederim;)

Suspusningi dedi ki...

yaa ne güzek artık kuçükrukiye yerine hocam diyecekler :) Bayıldım senin yerine ben olmuşum gibi hissettim okuyunca. tebrikler canım o/

kucukrukiye dedi ki...

tesekkur ederim maye, cok mutlu oldum valla.
hic sorma o kadar kiziyorum ki salla basi al maasi olan tembel ogretmenlere, onlar yuzunden binlerce ogrenci fizikten matematikten geometriden filan nefret ediyor.
devlet sagolsun bizim gibi taze kani da almiyor bunyesine.. Biraz yeni hevesli ogretmenlere imkan verseler bak neler olacak ama yoook!!
amaaan sinirlendim gene aksam aksam. susayim ben!

kucukrukiye dedi ki...

tesekkur ederim suspiciousninjagirl.
Ben de ne kadar eglendim ders anlatirken anlatamam (anlattim sanirim ama)
ay aay hala heyecanlaniyorum valla, manyak miyim neyim!

dt.strangelove dedi ki...

en süper kardeşsin sen :)çok sevindim yaa

kucukrukiye dedi ki...

aaabiiiiimm:)) sen de en super abisin cansin:))

kimbapsushi dedi ki...

tebrikler rukii :) bir sensei olarak seni o kadar iyi anlıyorum ki ben ilk dersimi 2 yıl önce bu zamanlar anlatmıştım, staj yapmaktaydım. el titremesi, ateş basması ile başlamıştı ama bana da çok tatlı bir sınıf düştüğünden hemen yenmiştim heyecanımı ve çok güzel geçmişti. geçen yıl kasımdan beri çalışan biri olarak şunu diyebilirim. bir öğretmen olarak kuralım şu, derste sıkılmamak, çünkü ben sıkılınca biliyorum ki onlar da sıkılıyor. o yüzden mutlaka bi yerlerden espri çıkarıp ortamı hareketlendiririm. öğretmenlik maalesef hak ettiği yerde değil yurdumda. insanların da bakış açısı malum. ama ben çok eğleniyorum yaparken. neyse ben bu konuda sabaha dek konuşabilirim bıraksan. bence çok iyi bir başlangıç yapmışsın, umarım hep böyle güzel devam eder, ganbatte :)

kucukrukiye dedi ki...

kimbapsushiiiiii tesekkur ederim. gercekten de maalesef "bari ogretmen olsun" mantigina sahip bir toplumdayiz ve her gecen gun ogretmenlerin durumu daha da kotuye gidiyor. eskiden en azindan bir saygi varmis simdi o da yok!
ders anlatmak birseyler ogretmek dedigin gibi kesinlikle sıkılmadan yapilmasi gereken birsey, cunku cocuklar hemen hissediyorlar. (cok ders anlattigimdan degil de ogrencilik tecrubelerimden biliyorum:))
umarim benim de senin gibi kendi kurallarimi koydugum, tecrubeli bir ogretmen oldugum gunler gelir.
gercekten bugun harikaydi benim icin. bu donem bir kere daha ders anlatacagz, ikincisinin daha iyi olmasi icin daha cok calisacagim!!gambarimas!!

Berre dedi ki...

Tebrikler rukiye ^^

Ne güzel bir histir o :) İçin her daim böyle kıpır kıpır olur inşallah :)