8 Mart 2010 Pazartesi

cift yarik deneyi soslu fizik dersi

Artik cumle alem duydu fizik ogretmeni olacagimi. Bizim bolum 5 sene, agir fizik derslerinin uzerine egitim dersleri ve arastirma dersleri aliyoruz, o yuzden biraz kredisi bol ve yuksek lisans entegre edilmis Kabul ediliyor bazi yerlerde (nasil birsey diye sormayin ben de bilmiyorum, ama mesele erkek arkadaslarimiz bolumden sonra yuksek lisansla askerliklerini tecil ettiremiyorlar cunku ikinci yuksek lisans sayiliyor. Ondan da gayri baska bi marifetini bilmiyorum)

Bir suru fizik dersi aldik. Istatistiksel fizik, modern fizik lablari, electromagnetic dalga teorisi gibi gibi. Ama mezun olacagim hala su Quantum’un gizemli dunyasini cozemedim. Isime yarayacak kadarini, islemelerini filan hallediyorum ama isin ozunu anlamakta hala daha zorlaniyorum.

Herkesin ilgisini cekecegini dusundugum bir video koyuyorum asagiya. Fizik bu bana ne demeden izlemenizi tavsiye ederim. Zaten cok unlu bir deney –Cift Yarik Deneyi-. Eminim size sasirtacak ve ilginizi cekecektir.

Atomalti parcaciklara indikce gercekten cok garip seyler bas gostermeye basliyor. Gozlemcinin sadece gozleyerek deneye etkimesi gibi. Cunku parcaciklari gozle goremedigimiz icin ancak ve ancak foton yani isik gondererek geri yansimalarina bakarak gozlemleyebiliyoruz. Dolayisiyla gonderdigimiz fotonun bir sekilde gozlenen parcacikla etkilesiyor ve deney sonucunu etkiliyor. Ama bilimadamlarinin baska caresi de yok. Onlar bir sekilde gozlemlenecek ^_^

Elektron filan diye konusuyor herkes. Ben utanarak soyluyorum ki elektronun daha kimseler tarafindan gorulmedigini iki sene once ogrendim. Yok bulamiyorlar elektronu. Cunku Heisenberg adli muhtesem insanin dedigine gore elektronun yerini bulursan hizini hesaplayamazsin, ya da hizini bilirsen yerini bulamazsin. Elektron isik hizina cok yakin karaket ettigi icin yeri tespit edilemiyor. Gozlenemiyor yani. Sey gibi dusunun mesela hareket eden bir arabayi anlik nasil gozlemlersiniz? Fotografini cekerseniz yerini bilirsiniz ama hizini fotografta goremezsiniz. Ya da hizini bulacak bir alet kullanirsaniz yerini bilemezsiniz…

Garip seyler bunlar :) tabii bunun gibi bir suru bir suru garip sey var. Ben caninizi sikmayim daha fazla. Bugunku kuantum dersimiz biraz agir geldi de kafa bosaltmasi yapiyorum @_@

Iyi geceler diliyorum ve de derse kaciyorum.


9 yorum:

Berre dedi ki...

Bu neydi rukiye ya :D

kucukrukiye dedi ki...

gel sen cektigimi bir de bana sor, fizikle nasil yasarim bir de bana soooor!!
ama ilginc di mi?di mi ? di mi?
(motorlarin yanmasina az kaldi)

âyine dedi ki...

"ama fizikçiler akıllıdır" :d eh doğru söze ne denir, çoook teşekkürler sanaırım bu deney var çalışmam gereken konuların arasında ama bu kadar detay lys'de çıkmaz :p :d bi de anlatım süper, başka konular da var mı acaba??

kucukrukiye dedi ki...

bu kadar net anlatımlı başka vidyolar bulursam koyarım aine-i devran.
siz yinesıyırdınız ama arkanızdan gelen liseliler bu konuların hepsini öğrenmek zorunda kalacaklar. yazık onlara :)

âyine dedi ki...

hı hı öyleymiş, benim gibi sonradan girmek isteyenler için çok zorlayıcı olur, şanslıyım :)

Janoomma dedi ki...

Neden Biyokimya'yı Fizikokimya'dan daha çok sevdiğimi bir kez daha hatırladım :)))
Teşekkürler!

kucukrukiye dedi ki...

:)) oss'yi degistirecekler bakalim ne hallere sokacaklar ben merakla bekliyorum sahsen..

janoomma ben de kimayi severim ama biyoloji ile yildizlarimiz hic barisamadi:) hep ezber gibi gelir bana biyoloji..yorumlaman tabii ki gerekiyor ama once ezber sonra yorum..gibi sanki.
bi dersimizde fizikokimya'nin ucundan kosesinden bakmistik benim de hosuma gitmemisti:) bana sanirim saf fizik olacak:)

Janoomma dedi ki...

Yok, öyle değil. Yanlış yansıtmışım. Ben üçünü de severim. Bitirme ödevimi zaten hem biyokimyadan hem de fizikokimyadan almıştım. İnsanlar bahar şenliklerinde eğlenirken, ben labdan çıkamıyordum :P Hiç de, şikayetçi değildim üstelik. Ama biyokimyayı fizikodan daha çok severim :)

kucukrukiye dedi ki...

lablara bayiliyorum..manyaklar gibi sabahtan aksama kadar labda oynayabilirim... tabii su siralar fizik labindan fizik egitimi labina gecis yaptim dolayisiyla yapilan deneyler lise seviyesinde ama kesinlikle lab atmosferini sinif ortamina tercih ederim.
bu donem staj okulum inanilmaz kaliteli bir okul.fizik labinda calistiracaklar beni, ne kadar harika bir lab ve ben ne kadar gaza gelip mutlu oldum anlatamam!!gambarimas diye kosup oynamak istiyorum :))